HBO LICHTONTWERP
Doelstelling:
In deze opleiding, op HBO niveau, wordt u een verdere creatieve verdieping in het vakgebied licht aangeboden. U maakt kennis met nieuwe inzichten en methodieken en ziet hoe dit in de dagelijkse praktijk wordt toegepast. Deze klassikale opleiding bestaat uit 22 avonden die gehouden worden in de showrooms van verschillende lichtbedrijven. Naast deze inspirerende locaties worden er diverse experts en specialisten ingeschakeld om de onderwerpen inzichtelijk te maken en uw vaardigheden op hoger niveau te brengen. Ook hebben jaarlijks een aantal sessies die ingevuld worden door (internationale) lichtontwerpers. We gaan diep in op het lichtontwerpproces en zullen diverse cases, interieur en exterieur, vanaf de brainstorm fase tot aan het definitieve ontwerp doorlopen. Na het completeren van deze opleiding bent u in staat om volledige trajecten van lichtprojecten succesvol af te ronden.
Waarom deze opleiding?
De eisen die aan een goed lichtontwerp worden gesteld worden steeds complexer en omvangrijker. Niet enkel de technische kant van het lichtplan is belangrijk. Minstens even belangrijk is het hoe mensen een ruimte beleven, welk gevoel wordt opgewekt en wat de boodschap is die verteld wordt. Naast de psychologische aandachtspunten worden ook de gezondheidsaspecten van een lichtadvies steeds belangrijker. Visuele taken hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig, hoe zit het met verblinding? Energiebesparing en comfort in relatie tot gebruiker en leeftijd? Al deze onderwerpen eisen een gedegen kennis van ons vak en dit gaat veel verder dan uitsluitend de basis in verlichtingskunde. Deelnemers aan deze opleiding kunnen complexe vragen beantwoorden en zijn in staat om nog beter gemotiveerde lichtontwerpen maken. Met het toepassen van deze kennis en vaardigheden kunt u zo een grotere meerwaarde zijn voor uw opdrachtgever.
Inhoud:
1. Licht en lichtontwerp, context, lichtkunst, geschiedenis en toekomst.
2. Psychologie en perceptie, optische systeem, visuele systeem, interactie ruimte en licht, architectuur en licht, invloed materialisatie, kwaliteit en licht, kleur en licht, verblinding en licht, gezondheid en licht.
3. Verlichtingskunde, begrippen, licht jargon, spectrum, kleurtemperatuur, kleurweergave index, nieuwe inzichten.
4. Lichtbronnen, families en eigenschappen, kunstlicht en daglicht, keuze, culturele aspecten.
5. Armaturen, optisch, reflectie, refractie, lenzen, systemen en componenten, elektrische onderdelen, daglicht systemen, lichtverdeling en toepassingen. Lichtregelsystemen, opbouw, communicatievormen, sfeer en energie, lichtscenes.
Praktijk; normen en aanbevelingen, interieur verlichting, exterieur verlichting, lichtsoftware, vormgeven van lichtplannen, presentatie van lichtontwerpen, lichtontwerpproces, relaties tussen de marktspelers, gereedschappen.
Studiematerialen en lesavonden:
U krijgt een complete set met (digitale) lesboeken, materialen en lichtsoftware. Alle materialen zijn in de opleidingsprijs inbegrepen.
Een extra meerwaarde is dat we met de klas diverse avonden te gast zijn bij diverse lichtbedrijven, dit betekent dat de lesavonden op wisselende locaties worden gehouden. De locaties zijn voornamelijk in de regio Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Breda en Rotterdam. Hiermee heeft u meteen contact met de praktijk en verbreedt u tevens uw zakelijke netwerk.
Opbouw studie
We werken met 4 modules en aan het einde van iedere module is er een tentamen. Voor deze 4 tentamens dient minimaal een 6 te worden behaald. Naast de tentamens is een belangrijk onderdeel de eindcase. Iedere deelnemer ontvangt een opdracht voor een individuele eindcase. Deze opdracht wordt in januari verstrekt en dient zelfstandig uitgewerkt te worden. In mei wordt de eindcase ingeleverd, exacte data worden tijdens de opleiding vermeld. Ook voor de eindcase dient minimaal een 6 te worden behaald. Slaagt men voor de tentamens en de eindcase dan wordt tijdens een feestelijke avond de dipolma's uitgereikt.
Coaching + extra lessen
Gedurende de opleiding zijn er mogelijkheden tot extra coaching. Dit kan door gesprekken, het wisselen van gedachten en extra lesmaterialen. Wij zullen er alles aan doen om u te helpen om uw einddoel te bereiken.
Verdere gegevens:
Opleidingsduur:
-8 maanden, 22 lesavonden
Tijdstip:
-18.30 t/m 21.30
Start:
-Zie het lesrooster, het maximaal aantal deelnemers is 16.
Investering:
-€ 3.450,- excl. BTW / inclusief 22 lesavonden, materialen en examen
Lesavonden 2020/2021:
Dinsdagavonden 15, 22 sep, 6, 27 okt, 3, 10 nov, 12, 19, 26 jan, 2, 9 feb, 2, 9, 16, 23, 30 mrt, 6, 13, 20 apr, 11, 18, 25 mei.
Lesavonden 2021/2022:
Lesrooster komt beschikbaar in januari 2021.
Vooropleiding:
Om de opleiding goed te kunnen af ronden is minimaal een MBO niveau gewenst. Ook wordt er van deelnemers verwacht dat er een basis aan lichtkennis aanwezig is. Leesvaardigheid in de Engelse taal is belangrijk omdat delen van het materiaal uitsluitend in het Engels beschikbaar zijn. U dient rekening te houden met het voorbereiden van lessen, dit zal tussen 2 tot 4 uur per week bedragen.
Afronding:
U ontvangt uw diploma HBO lichtontwerp indien u een voldoende (hoger dan een 6) resultaat heeft behaald bij de 4 deeltentamens en wanneer uw eindcase positief (hoger dan een 6) is beoordeeld.
Diplomering:
Op dinsdagavond 8 juni 2021 is er de feestelijke diploma uitreiking.
Addendum:
Het programma van deze opleiding is opgezet conform de educatieve aanbevelingen van de PLDA en de IALD. Veel docenten zijn lid van de de beroepsverenigingen zoals de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde).
Meer weten en/of een afspraak maken? Mail ons uw vragen of mail enkele voorkeurdata voor een vrijblijvend gesprek bij ons in Amersfoort. Tot ziens!
Corona maatregelen:
Het aantal deelnemers aan HBO lichtontwerp is per september 2020 bepaald op maximaal 16. (Dit was 25) Dit om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. De lestafels waar voorheen 2 deelnemers per tafel plaats konden nemen zijn vervangen door 16 stuks éénpersoontafels, iedereen heeft haar/zijn eigen tafel. Verdere hygiëne maatregelen zijn; desinfecterende zeep, extra reinigingen en meer. Dit alles om ervoor te zorgen dat er een veilige maar zeer, zeker ook een gezellige leeromgeving is! Mocht een klassikale les ,op last van de overheid, niet kunnen plaatsvinden dan wordt er direct overgeschakeld op lesgeven via onze online lessen. Dit zijn webinars, virtual classrooms en online workshops. Dit betekent voor de deelnemers de zekerheid dat alle lessen altijd doorgang zullen vinden.
CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN IN VERLICHTINGSTECHNIEK EN LICHTARCHITECTUUR
LICHTCURSUSSEN (1 dag)
cursus verlichting en lichtontwerp - basis
cursus LED
cursus lichtontwerp interieur
cursus lichtontwerp exterieur
cursus vormgeven van lichtplannen
cursus Human Centric Lighting
cursus lighting controls DALI, DMX, Casambi
cursus product design
cursus concept design
cursus smart design
cursus Lichttoolbox (2 dagen)
cursus lichthinder
cursus verlichten van historische gebouwen
cursus media architecture
cursus media facades
cursus media controls
cursus media projections
LICHTSOFTWARE (1 dag)
cursus Dialux EVO 9.1 voordeelbundel (3 dagen)
cursus Dialux EVO 9.1 basic
cursus Dialux EVO 9.1 advanced
cursus Dialux EVO 9.1 expert
LICHTOPLEIDINGEN
Lichtdiploma I (5 dagen)
Lichtdiploma II (5 dagen)
Middelbare Verlichtingstechniek (10 dagen)
Hogere Verlichtingstechniek (15 dagen)
Opleiding licht in de buitenruimte (15 dagen)
HBO lichtontwerp (22 avonden)
LICHTOPLEIDINGEN (specials)
Opleiding Openbare Verlichting (5 dagen)
training European Lighting Expert intensief (3 dagen)
ONDERWIJS (specials)
cursus erkenningsregeling lichtadvies binnenverlichting
E-LEARNING LICHTCURSUSSEN (online)
cursus verlichting en lichtontwerp - basis
cursus LED
cursus lichtontwerp interieur
cursus lichtontwerp exterieur
cursus vormgeven van lichtplannen
cursus Human Centric Lighting
E-LEARNING LICHTSOFTWARE (online)
cursus Dialux EVO 9 basic
course Dialux EVO 9 basic (English)
E-LEARNING LICHTOPLEIDINGEN (online)
opleiding Lichtdiploma I
LICHTWORKSHOPS (0,5 dag)
workshop lichtmeten
workshop storytelling
workshop basiskennis elektrotechniek
INFO
lichtregister + CPD systeem
studiewijzer
leerroutes
contact
over ons
lesmaterialen + tablet
informatie over lichtlessen, incompany + maatwerk
privacy
klachten
corona maatregelen
informatie virtual classroom
© 1993-2021 lighting design academy, all rights reserved