Algemeen:

Onderstaand kunt u meer lezen over de inhoud, de onderwerpen en additionele informatie. Voor vragen kunt u ons altijd een e-mail sturen.

Doelstelling:

Het programma European Lighting Expert (ELE) biedt een traject om uw technische lichtkennis te laten toetsen en registreren. Deelnemers die het ELE traject succesvol doorlopen mogen de afkorting ELE achter hun naam gebruiken en geven zo aan over een gedegen en toepasbare kennis van de lichttechniek te beschikken.

Wat doen we tijdens deze training?

Zien en waarneming | materialisatie lichtbronnen en armaturen | lichtadvies interieur | lichtadvies exterieur | toepassingen | toetsing en normen | gebruik beheer en onderhoud | cases | testen lichtkennis  | voorbereidingen op het officiële examen

Vooropleiding:

Om deze korte maar intensieve training goed af te kunnen ronden is er minimaal één van de volgende diploma's of vergelijkbaar gewenst: Hogere Verlichtingstechniek, Hogere Verlichtingskunde, HBO lichtontwerp of de opleiding licht in de buitenruimte. Of een zeer uitgebreide werkervaring. Leesvaardigheid in de Engelse taal is belangrijk omdat delen van het materiaal uitsluitend in het Engels beschikbaar zijn. De online trainingen en lessen worden in het Nederlands gegeven. 

Lichtsoftware: u kunt zelfstandig werken met een lichtberekeningsprogramma en u heeft ruime ervaring met het individueel en zelfstandig verzorgen van lichtplannen.

Waarom voor ELE kiezen?

De nationale lichtverenigingen van Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben dit programma gezamenlijk geïnitieerd en uitgewerkt. Diverse landen volgen en daarmee wordt dit een echt Europees gedragen initiatief. De achterliggende gedachte is om de markt een curriculum te bieden waarmee deelnemers kunnen aantonen over technische lichtkennis en ervaring te beschikken. De opbouw bestaat uit 3 niveaus; weten, begrijpen en toepassen, dit gerelateerd aan diverse onderwerpen in de verlichtingskunde en lichttechniek. De ELE-organisatie geeft aan welke aspecten er getoetst gaan worden en houden toezicht op de kwaliteit en relevantie van dit opleidingstraject. De aanbieders van lichtonderwijs kunnen dit opleidingstraject in zijn geheel of in delen aanbieden. 

Hoe bereidt u zich voor op het ELE examen?

De Lighting Design Academy biedt het volledige opleidingstraject aan en zal deelnemers optimaal voorbereiden op de examens. U kunt zich op een aantal manieren voorbereiden op het ELE examen: 

-door het positief afronden van de opleiding Hogere Verlichtingstechniek bent u optimaal voorbereid om aan deze training deel te nemen. U kunt uw eindcase van deze opleiding verder verfijnen om aan het ELE curriculum te voldoen. 

-of door het positief afronden van de opleiding Licht in de buitenruimte bent u optimaal voorbereid om aan deze training deel te nemen. U kunt uw eindcase van deze opleiding verder verfijnen om aan het ELE curriculum te voldoen.

-of u hebt eerder een relevante lichtopleiding afgerond of zich de kennis eigen gemaakt en dan kunt u dit korte intensieve ELE online traject volgen ter voorbereiding  op het ELE examen. Dit traject is echt bedoeld voor ruim ervaren professionals. U ontvangt een eindcase die u zelfstandig dient uit te werken. 

Om u optimaal voor te bereiden krijgt u toegang tot onze online leeromgeving (LMS) waar u de videolessen, presentatie materialen en handboeken zult vinden. Uiteraard kunt u per mail vragen stellen.

Wilt u liever deze training klassikaal volgen? Kijk dan op deze pagina.

Opbouw traject:

Online: toegang tot onze online omgeving.

Klassikaal: examen dag
-20 minuten presentatie van de deelnemer van de eindcase.
-20 minuten bevragingen over de eindcase door de examinator en docent.
-20/30 minuten algemene lichtkennis interview met vragen van de twee examinatoren.

Examens

Het ELE examen wordt bij ons in Amersfoort afgenomen. 

Het examen wordt afgenomen door een externe ELE-examinator aangevuld met een LDA-docent.

Indien het examen niet in één maal wordt behaald wordt een individuele afspraak gemaakt voor een herexamen.

trainingsinformatie

DUUR 
ONLINE + 1 EXAMENDAG

PRIJS 
€ 1.250,- EXCLUSIEF BTW

BEVESTIGING

NA UW INSCHRIJVING ONTVANGT U VAN ONS EEN BEVESTIGINGSMAIL EN UW FACTUUR

ELE-CERTIFICAAT
INDIEN U VOLDOET AAN ALLE EXAMEN EISEN ZOALS OPGESTELD VANUIT DE ELE-ORGANISATIE ONTVANGT U HET ELE-CERTIFICAAT EN KUNT U INGESCHREVEN WORDEN IN HET INTERNATIONALE ELE-REGISTER

DOELGROEP
VOOR IEDEREEN DIE DE AANWEZIGE TECHNISCHE KENNIS EN KUNDE WIL LATEN TOETSEN EN ERKENNEN; LICHTADVISEURS, INSTALLATEURS, ADVISEURS, ARCHITECTEN, ONTWERPENDE AMBTENAREN EN ADVISEURS FACILITAIRE DIENSTEN. DEELNEMERS KOMEN UIT DIVERSE DISCIPLINES; ADVIESBUREAUS, INSTALLATIEBRANCHE, PROJECTONTWIKKELAARS, GEMEENTEN EN DE LICHTBRANCHE

LESMATERIAAL
INCLUSIEF UITGEBREIDE MATERIALEN EN TOEGANG TOT ONZE LIGHTCLOUD

STUDIEBELASTING
GEMIDDELD 4 UUR PER WEEK VOOR HET OPFRISSEN VAN DE LICHTKENNIS. HET ZELFSTANDIG UITWERKEN VAN DE EINDCASE ZAL MINIMAAL 8/16 UREN DUREN. RESERVEER VOLDOENDE TIJD OM DIT GOED UIT TE WERKEN!

VOORKENNIS
HOGERE VERLICHTINGSTECHNIEK OF VERGELIJKBAAR (HVK, MVT MET RUIME ERVARING) + KUNNEN WERKEN MET EEN LICHTSOFTWARE PROGRAMMA

KIES UIT DEZE EXAMENDATA
13 NOVEMBER 2024
28 MEI 2025

INSCHRIJVEN
BIJ VOORKEUR VIA DE ONDERSTAANDE BUTTON MAAR NATUURLIJK KUNT U ONS ALTIJD EEN E-MAIL ZENDEN

SCHRIJFT U ZICH BIJ VOORKEUR UITERLIJK 2 MAANDEN VOOR EEN EXAMENDATUM IN. DIT OM VOLDOENDE TIJD TER VOORBEREIDING VAN DE LESSEN EN DE EINDCASE TE KUNNEN RESERVEREN.

schrijf je in