Onderstaand kunt u meer lezen over de inhoud, de onderwerpen en additionele informatie. Voor vragen kunt u ons altijd een e-mail sturen.
Het programma European Lighting Expert (ELE) biedt een traject om uw technische lichtkennis te laten toetsen en registreren. Deelnemers die het ELE traject succesvol doorlopen mogen de afkorting ELE achter hun naam gebruiken en geven zo aan over een gedegen en toepasbare kennis van de lichttechniek te beschikken.
Zien en waarneming | materialisatie lichtbronnen en armaturen | lichtadvies interieur | lichtadvies exterieur | toepassingen | toetsing en normen | gebruik beheer en onderhoud | cases | proefexamens | voorbereidingen op het officiële examen
Om deze korte maar intensieve training goed af te kunnen ronden is er minimaal één van de volgende diploma's of vergelijkbaar gewenst: Hogere Verlichtingstechniek, HBO lichtontwerp of Hogere Verlichtingskunde. Of een zeer uitgebreide werkervaring. Leesvaardigheid in de Engelse taal is belangrijk omdat delen van het materiaal uitsluitend in het Engels beschikbaar zijn. De klassikale trainingen en lessen worden in het Nederlands gegeven. U dient rekening te houden met het doornemen van het materiaal en het voorbereiden op de klassikale sessies.
U kunt werken met een lichtberekeningsprogramma en hebt ruime ervaring met het zelfstandig verzorgen van lichtplannen.
De nationale lichtverenigingen van Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben dit programma gezamenlijk geïnitieerd en uitgewerkt. Diverse landen volgen en daarmee wordt dit een echt Europees gedragen initiatief. De achterliggende gedachte is om de markt een curriculum te bieden waarmee deelnemers kunnen aantonen over technische lichtkennis en ervaring te beschikken. De opbouw bestaat uit 3 niveaus; weten, begrijpen en toepassen, dit gerelateerd aan diverse onderwerpen in de verlichtingskunde en lichttechniek. De ELE-organisatie geeft aan welke aspecten er getoetst gaan worden en houden toezicht op de kwaliteit en relevantie van dit opleidingstraject. De aanbieders van lichtonderwijs kunnen dit opleidingstraject in zijn geheel of in delen aanbieden.
De Lighting Design Academy biedt het volledige opleidingstraject aan en zal deelnemers optimaal voorbereiden op de examens. U kunt zich op een aantal manieren voorbereiden op het ELE examen:
-door het positief afronden van de opleiding Hogere Verlichtingstechniek HVT bent u optimaal voorbereid om aan deze training deel te nemen. U kunt uw eindcase van deze opleiding verder verfijnen om aan het ELE curriculum te voldoen.
-of door het positief afronden van de opleiding Licht in de buitenruimte bent u optimaal voorbereid om aan deze training deel te nemen. U kunt uw eindcase van deze opleiding verder verfijnen om aan het ELE curriculum te voldoen.
-of u hebt eerder een relevante lichtopleiding afgerond of zich de kennis eigen gemaakt en dan kunt u dit korte intensieve ELE traject volgen ter voorbereiding op het ELE examen. Dit traject is echt bedoeld voor ruim ervaren professionals. U ontvangt een eindcase die u zelfstandig dient uit te werken. Een eerste intake gesprek via Zoom is tevens een belangrijk onderdeel om samen te bepalen wat de benodigde stappen zullen zijn.
Inschrijven voor het ELE examen zonder het doorlopen van één van de bovengenoemde trajecten is niet mogelijk. Zijn hier vragen over dan horen we dit graag van u. Aanwezig zijn tijdens de 3 dagen is een verplichting om deel te kunnen nemen aan het examen.
Dag 1:
-ELE curriculum
-aandachtspunten + opfrissen lichtkennis
-lesmateriaal ter voorbereiding
-examen case + voorwaarden inhoud
Dag 2:
-proef examen + testen
-examen case vervolg
-presentatie opbouw
-lichtkennis vervolg
Dag 3:
Examen
-20 minuten presentatie van de deelnemer van de eindcase.
-20 minuten bevragingen over de eindcase door de examinator en docent.
-20/30 minuten algemene lichtkennis toetsing met vragen van de examinator en de docent.
Start 2 juni 2023
-lesdagen 2 + 9 juni
-examendag 23 juni
Start 26 januari 2024
-lesdagen 26 januari + 2 februari
-examendag 1 maart
Start 13 juni 2024
-lesdag 13 + 20 juni
-examendag 27 juni
Het ELE examen wordt bij ons in Amersfoort afgenomen.
Het examen wordt afgenomen door een externe ELE-examinator aangevuld met een LDA-docent.
Indien het examen niet in één maal wordt behaald wordt een individuele afspraak gemaakt voor een herexamen.
DUUR
3 DAGEN
PRIJS
€ 1.250,- EXCLUSIEF BTW
BEVESTIGING
NA HET POSITIEF AFRONDEN VAN HET INTAKEGESPREK VIA ZOOM ONTVANGT U VAN ONS EEN BEVESTIGINGSMAIL EN UW FACTUUR
ELE-CERTIFICAAT
INDIEN U VOLDOET AAN ALLE EXAMEN EISEN ZOALS OPGESTELD VANUIT DE ELE-ORGANISATIE ONTVANGT U HET ELE-CERTIFICAAT EN KUNT U INGESCHREVEN WORDEN IN HET INTERNATIONALE ELE-REGISTER
DOELGROEP
VOOR IEDEREEN DIE DE AANWEZIGE TECHNISCHE KENNIS EN KUNDE WIL LATEN TOETSEN EN ERKENNEN; LICHTADVISEURS, INSTALLATEURS, ADVISEURS, ARCHITECTEN, ONTWERPENDE AMBTENAREN EN ADVISEURS FACILITAIRE DIENSTEN. DEELNEMERS KOMEN UIT DIVERSE DISCIPLINES; ADVIESBUREAUS, INSTALLATIEBRANCHE, PROJECTONTWIKKELAARS, GEMEENTEN EN DE LICHTBRANCHE
LUNCH
UITERAARD VERZORGEN WIJ HEERLIJKE LUNCHES OP DE LESDAGEN
LESMATERIAAL
INCLUSIEF UITGEBREIDE MATERIALEN EN TOEGANG TOT ONZE LIGHTCLOUD
STUDIEBELASTING
GEMIDDELD 4 UUR PER WEEK VOOR HET OPFRISSEN VAN DE LICHTKENNIS. HET ZELFSTANDIG UITWERKEN VAN DE EINDCASE ZAL MINIMAAL 8/16 UREN DUREN. RESERVEER VOLDOENDE TIJD OM DIT GOED UIT TE WERKEN!
VOORKENNIS
HOGERE VERLICHTINGSTECHNIEK OF VERGELIJKBAAR (HVK, MVT MET RUIME ERVARING) + KUNNEN WERKEN MET EEN LICHTSOFTWARE
KIES UIT DEZE STARTDATA
2 JUNI 2023
19 JANUARI 2024
13 JUNI 2024
LESTIJDEN
09.00 TOT 16.00 PAUZE VAN 12.00 TOT 13.00
INSCHRIJVEN
BIJ VOORKEUR VIA DE ONDERSTAANDE BUTTON MAAR NATUURLIJK KUNT U ONS ALTIJD EEN E-MAIL ZENDEN