Opleiding 
Lichtontwerp (HBO niveau)

Algemeen:

Onderstaand kunt u meer lezen over de inhoud, de onderwerpen en additionele informatie. Voor vragen kunt u ons altijd een e-mail sturen.

Doelstelling:

Deze opleiding, op HBO niveau, wordt u een verdere creatieve verdieping in het vakgebied licht aangeboden. U maakt kennis met nieuwe inzichten en methodieken en ziet hoe dit in de dagelijkse praktijk wordt toegepast. Deze klassikale opleiding bestaat uit 22 dinsdagavonden die deels gehouden worden in onze eigen lesruimte in Amersfoort. Daarnaast zijn er enkele avonden waar we te gast zijn in de showrooms van verschillende lichtbedrijven. Naast deze inspirerende locaties worden er diverse docenten (experts en specialisten) ingeschakeld om de onderwerpen inzichtelijk te maken en uw ontwerpvaardigheden op hoger niveau te brengen. Ook hebben we jaarlijks een aantal sessies die ingevuld worden door (internationale) lichtontwerpers. We gaan diep in op het lichtontwerpproces en zullen diverse cases, interieur en exterieur, vanaf de brainstorm fase tot aan het definitieve ontwerp doorlopen. Na het completeren van deze opleiding bent u in staat om volledige trajecten van lichtprojecten succesvol af te ronden.

Wat leer je tijdens deze opleiding?

1. Licht en lichtontwerp, context, lichtkunst, geschiedenis en toekomst.

2. Psychologie en perceptie, optische systeem, visuele systeem, interactie ruimte en licht, architectuur en licht, invloed materialisatie, kwaliteit en licht, kleur en licht, verblinding en licht, gezondheid en licht.

3. Verlichtingskunde, begrippen, licht jargon, spectrum, kleurtemperatuur, kleurweergave index, nieuwe inzichten.

4. Lichtbronnen, families en eigenschappen, kunstlicht en daglicht, keuze, culturele aspecten

5. Armaturen, optisch, reflectie, refractie, lenzen, systemen en componenten, elektrische onderdelen, daglicht systemen, lichtverdeling en toepassingen. Lichtregelsystemen, opbouw, communicatievormen, sfeer en energie, lichtscenes. 

Praktijk; normen en aanbevelingen, interieur verlichting, exterieur verlichting, lichtsoftware, vormgeven van lichtplannen, presentatie van lichtontwerpen, lichtontwerpproces, relaties tussen de marktspelers, gereedschappen.

Extra training e-learning Dialux EVO lichtsoftware

Inbegrepen is de  e-learning module van Dialux EVO basic met 60 video lessen welke u in uw eigen tempo kunt doorlopen.

Waarom deze opleiding?

De eisen die aan een goed lichtontwerp worden gesteld worden steeds complexer en omvangrijker. Niet enkel de technische kant van het lichtontwerp is belangrijk. Minstens even belangrijk is het hoe mensen een ruimte beleven, welk gevoel wordt opgewekt en wat de boodschap is die verteld wordt. Naast de psychologische aandachtspunten worden ook de gezondheidsaspecten van een lichtadvies steeds belangrijker. Visuele taken hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig, hoe zit het met verblinding? Energiebesparing en comfort in relatie tot gebruiker en leeftijd? Wat is de projectvraag? Hoe zit het met de locatie, de context en het gebruikt? Al deze onderwerpen eisen een gedegen kennis van ons vak en dit gaat veel verder dan uitsluitend de basis in verlichtingskunde. Deelnemers aan deze opleiding kunnen complexe vragen beantwoorden en zijn in staat om nog beter gemotiveerde lichtontwerpen te maken. Met het toepassen van deze kennis en vaardigheden kunt u zo een grotere meerwaarde zijn voor uw opdrachtgever.

Na het volgen van deze opleiding beschikt u over uitgebreide praktische  lichtkennis en lichtontwerpvaardigheden.

Studiematerialen en lesavonden

U ontvangt een complete set met (digitale) lesboeken, materialen en lichtsoftware. Alle materialen zijn in de opleidingsprijs inbegrepen. Een extra meerwaarde is dat we met de klas diverse avonden te gast zijn bij diverse  lichtbedrijven, dit betekent dat de lesavonden op wisselende locaties worden gehouden. De locaties zijn voornamelijk in de regio Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Breda en Rotterdam. Hiermee heeft u meteen contact met de praktijk en verbreedt u uw zakelijke netwerk. 

Opbouw studie

We werken met 4 modules en aan het einde van iedere module is er een tentamen. Voor deze 4 tentamens dient minimaal een 6 te worden behaald. Naast de tentamens is een belangrijk onderdeel de eindcase. Iedere deelnemer ontvangt een opdracht voor een individuele eindcase. Deze opdracht wordt in januari verstrekt en dient zelfstandig uitgewerkt te worden. In mei wordt de eindcase ingeleverd, exacte data worden tijdens de opleiding vermeld. Ook voor de eindcase dient minimaal een 6 te worden behaald. Slaagt men voor de tentamens en de eindcase dan worden tijdens een feestelijke avond de diploma's uitgereikt.

Coaching + extra lessen

Gedurende de opleiding zijn er mogelijkheden tot extra ondersteuning. Dit kan door coaching gesprekken, het wisselen van gedachten en extra lesmaterialen. Wij zullen er alles aan doen om u te helpen om uw einddoel te bereiken.

Lesavonden 

lesavonden starten op 12 september 2023:
12 september 2023
19 september 2023
26 september 2023
3 oktober 2023
10 oktober 2023
31 oktober 2023
7 november 2023
14 november 2023
21 november 2023
28 november 2023
16 januari 2024
23 januari 2024
30 januari 2024
6 februari 2024
27 februari 2024
12 maart 2024
19  maart 2024
26  maart 2024
2 april 2024
9 april 2024
16 april 2024
23 april 2024

Afronding

U ontvangt uw diploma Lichtontwerp indien u een voldoende (hoger dan een 6) resultaat heeft behaald bij de 4 deeltentamens en wanneer uw eindcase positief (hoger dan een 6) is beoordeeld.

Diplomering

Op dinsdagavond 7 mei 2024 is er de feestelijke diploma uitreiking.

Addendum

Het programma van deze opleiding is opgezet conform de educatieve aanbevelingen van de PLDA en de IALD. Veel docenten zijn lid van de de beroepsverenigingen zoals de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde). Meer weten en/of een afspraak maken? Mail ons uw vragen of mail enkele voorkeurdata voor een vrijblijvend gesprek online of bij ons in Amersfoort. Tot ziens!

opleidingsinformatie

DUUR 
22 AVONDEN (66 LESUREN)

PRIJS
€ 3.450,- EXCLUSIEF BTW

BEVESTIGING
NA UW INSCHRIJVING ONTVANGT U VAN ONS EEN BEVESTIGINGSMAIL EN UW FACTUUR

DIPLOMA
NA HET POSITIEF  AFRONDEN (66 CPD PUNTEN) VAN DEZE OPLEIDING ONTVANGT U HET DIPLOMA LICHTONTWERP VAN DE LIGHTING DESIGN ACADEMY

DOELGROEP
VOOR EEN IEDER DIE DE AANWEZIGE KENNIS EN KUNDE OP EEN HOGER NIVEAU WIL BRENGEN ZOALS; LICHTADVISEURS, LICHTONTWERPERS, ARCHITECTEN, INTERIEURARCHITECTEN, ONTWERPENDE AMBTENAREN, STYLISTEN EN ADVISEURS. DEELNEMERS KOMEN UIT DIVERSE DISCIPLINES; ARCHITECTUUR, STYLING, VORMGEVING, ADVIES, THEATER, ONDERZOEK, GEMEENTEN EN DE LICHTBRANCHE

LESMATERIAAL
INCLUSIEF UITGEBREIDE MATERIALEN EN TOEGANG TOT ONZE LIGHTCLOUD.

STUDIEBELASTING
GEMIDDELD 4 UUR PER WEEK.

VOORKENNIS
GEEN VOORKENNIS OVER LICHT VEREIST

LOCATIE
LIGHTING DESIGN ACADEMY GROTE HAAG 11 AMERSFOORT 

STARTDATUM
12 SEPTEMBER 2023 (AMERSFOORT)

LESTIJDEN
18.30 TOT 21.30 

INSCHRIJVEN
BIJ VOORKEUR VIA DE ONDERSTAANDE BUTTON MAAR NATUURLIJK KUNT U ONS ALTIJD EEN E-MAIL ZENDEN

schrijf je in RESERVEER MET STAP